Wisseling van de wacht

Gepubliceerd op
Wisseling van de wacht

Fred Kappers, grondlegger en voorzitter van Stichting Podiumspektakel Harderwijk, doet na tien jaar een stapje terug. Hij wordt opgevolgd door Jan Vonk. Een goed moment om even stil te staan en vooruit te kijken.

‘Ik zie haar nog voor me: koningin Juliana stapte op haar fiets en ze fietst zó over de paleisvijver…’, zegt Fred. ‘Een stukje spektakel tijdens de uitvoering van de opera Orpheus en Eurydice bij paleis Soestdijk. Het was op dat moment dat bij mij het idee ontstond voor een spektakel in Harderwijk. Veel mensen die ik sprak zeiden dat zoiets in Harderwijk nooit ging lukken. “Dat zullen we nog wel eens zien”, dacht ik dan.’ Fred verzamelde wat mensen om zich heen die er wel heil in zagen, Jan Quintus Zwart kwam met operazanger Bart Oenema die voor tekst en muziek zorgde. Tweehonderd mensen melden zich spontaan aan om voor en achter de schermen mee te doen. Op 18 juni 2015 was het zover: de première van ‘Stadsgezichten’ onder regie van Doris Goosen.

Vraagt veel van je
Het werd een enorm succes. Het leverde Fred de titel ‘Harderwijker van het jaar’ op en de Cultuurspeld van de gemeente. De spektakelaars, zoals de deelnemers worden genoemd, vroegen na afloop gelijk om een vervolg. Maar Fred moest er niet aan denken. De vele uren naast zijn eigen bedrijf dat gewoon doorliep en het besef dat hij dit in zijn eentje had aangericht eisten zijn tol. ‘Het organiseren van een Podiumspektakel vraagt heel veel van je. Korte nachten, veel verantwoordelijkheid, problemen en probleempjes oplossen. Daarom wilde ik eigenlijk na ieder spektakel wel stoppen,’ zegt Fred.

‘Wat vinden de Harderwiekers?’
‘Maar na een paar maanden begint het toch weer te kriebelen. Het enthousiasme van publiek, spektakelaars en bestuur zorgen er voor dat je toch weer zin krijgt om aan de slag te gaan.’ Hij liep de Harderwijker auteur Margriet Breet tegen het lijf. Een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog had destijds op de jonge Fred grote indruk gemaakt, de auteur ging ermee het werk, en de rest is geschiedenis. Toch is hij erg blij dat hij niet langer eindverantwoordelijk is. ‘In Jan Vonk hebben we een goede voorzitter gevonden. Ik maak nog steeds onderdeel uit van het bestuur, maar hoef niet langer meer wakker te liggen als er gedoe is.’

Jan Vonk vindt het best wel spannend om de leiding over te nemen. ‘Het Podiumspektakel is zoiets typisch Harderwijks terwijl ik geen Harderwieker ben.  Ook al heb ik hier een deel van mijn opleiding gedaan en heb ik hier in 2006/2007 ook al gewoond. Maar voel ik voldoende aan wat nodig is om het spektakel goed neer te zetten in de ogen van een echte Harderwieker?’ Tegelijkertijd heeft Jan voldoende vertrouwen om in de grote schoenen van Kappers te stappen.

We willen allemaal hetzelfde
‘Als beroepsmilitair kom je om de paar jaar in een nieuwe situatie terecht die je overneemt van een voorganger. Mijn insteek is dan altijd dat de motor moet blijven draaien. Dus onderzoek ik wat al goed werkt; en waar misschien nog wat bijgesteld moet worden. Zo pak ik ook over wat Fred is begonnen: er is een enthousiaste club mensen die allemaal hetzelfde willen: op 4, 5 en 6 juli 2024 een goede voorstelling neerzetten. Het is mijn taak om die mensen te faciliteren zodat ze de ruimte krijgen voor waar ze goed in zijn. En om te zoeken naar samenwerking met andere organisaties in Harderwijk, zodat we elkaar kunnen versterken. De prioriteit ligt op dit moment bij het zoeken naar mannen die mee willen spelen, want daarvan kunnen we er echt nog wel een paar gebruiken.'

Alle artikelen

Koop kaarten en win prijzen!

Gepubliceerd op 04-23-2024

Doe mee aan een 'spektakulair' project!

Gepubliceerd op 04-12-2024

Wisseling van de wacht

Gepubliceerd op 01-03-2024

Podiumspektakel 2024 is begonnen!

Gepubliceerd op 10-22-2023

Het grote geheim van Harderwijk

Gepubliceerd op 08-03-2023

30 juni en 1 juli: Concertuitvoering 'Het verraad van Herderewich'

Gepubliceerd op 06-12-2023

Job de Roo is de nieuwe regisseur

Gepubliceerd op 05-27-2023

Jan Krol overleden

Gepubliceerd op 01-17-2023

Het was weer een feest!

Gepubliceerd op 07-11-2022

De drijvende krachten achter het Podiumspektakel

Gepubliceerd op 06-17-2022

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen omtrent Podiumspektakel? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.