Podiumspektakel 2019: Het verraad van Herderewich

Tekst: Marc-Peter van der Maas
Muziek: Gerbrand van Kolck
Regie: Ineke de Geus

Als in 1446 de kogge uit Herderewich (Harderwijk) zoekt raakt op zee is de stad in rep en roer. Afgezanten van Bremen en Holland zijn in de stad om te onderhandelen over vrede in de Hanze. De partijen verdenken elkaar verantwoordelijk te zijn voor de verdwijning, om de onderhandelingen te beïnvloeden.

Anna is er net achter dat ze zwanger is als ze hoort dat de kogge, waarop haar man Gijsbert schipper is, is verdwenen. Terwijl de hele stad ervan uitgaat dat de kogge is vergaan, houdt Anna hoop. Onder aanvoering van Eleonora, de vrouw van de raadsheer, en pastoor Everhart ontstaan er al snel roddels over het vreemde gedrag van Anna. En binnen de kortste keren wordt ze beschuldigd van hekserij.

Gijsbert is niet verdronken. Hij spoelt aan op Schonen, maar is zijn geheugen kwijt. Wie is toch die vrouw op dat portret? Met hulp van zuster Elske ontdekt Gijsbert waar hij vandaan komt. Hij gaat op weg naar Herderewich. 

Is er in Herderewich sprake van bovennatuurlijke krachten? Hoe krachtig zijn de vrouwen van Herderewich? Hoe groot is de kracht van afgunst, roddels en verraad? Of bestaat er geen grotere kracht dan vriendschap en liefde? Het zijn de perikelen van Hanzestad Herderewich in een tijd dat de stad geschiedenis schrijft. Dat de vrede in Herderewich wordt getekend, onderstreept dat de stad in die tijd aanzien en status had.